De herfst- en wintercollectie van dit jaar is er. We hopen dat je er net zo verliefd op zult zijn als wij. Benieuwd hoe de collectie tot stand is gekomen, en welke gedachten en ideeën erachter zitten? Neem een kijkje achter de schermen met Ulrika en Elin.

Ulrika Falkman richtte Uhip op in 2011 en is de CEO van het bedrijf. Productontwikkelaar Elin Westergård is Ulrika's rechterhand bij elk nieuw product dat Uhip lanceert. De interactie tussen hen is gebaseerd op het ontwikkelen van nieuwe functionele en duurzame kleding voor de milieubewuste fijnproever die kou, regen en vocht wil vermijden.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_4.JPG

Om te beginnen, wat vind je van de collectie van dit jaar?

Ulrika:

"Ik ben erg blij en erg trots op de nieuwe stijlen die onderdeel zijn van 'AW21' en wacht met spanning af hoe ze worden ontvangen.

We hebben een nieuwe collectie die we 365+ noemen, waarvan het de bedoeling is een beetje te flirten met het jongere publiek.

Urban Stretch is ook een nieuw product dat mensen aanspreekt die van een stijlvoller ontwerp houden. Ik hoop dat het een succes wordt."

Elin:

"Ik ben trots op de collectie en erg blij met de milieuaspecten die we door hebben weten te voeren. Het is de rode draad die laat zien dat we op de goede weg zijn. Dat aspect is erg belangrijk voor Uhip."

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_3.JPG

Welke gedachten en ideeën stonden centraal bij het ontwikkelen van de AW20/21?

Elin:

"We werken continu met het milieu en voor AW20/21 hebben we ons erop gericht om nóg verder te komen op het gebied van milieu, en tegelijkertijd nieuwe producten aan te bieden. Wij willen duurzame producten aanbieden met een lange levensduur. Het is belangrijk om producten te maken die lang meegaan en die je niet wilt of hoeft te vervangen, zeker vanuit milieuoogpunt. We denken op veel manieren aan het milieu, en tegenwoordig gebruiken we gerecycled polyester voor alle voeringstoffen en zijn alle isolaties gemaakt van wol of recyclebare/gerecyclede synthetische vezels. We gebruiken al heel lang milieuvriendelijke impregnering voor onze kleding. Een van die nieuwe producten is de Urban Stretch-familie, die minimalisme combineert met de vrouwelijke stijl van Uhip."

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_1.JPG

Ulrika:

"We hebben een duidelijkere indeling gemaakt in de wintercollectie van dit jaar en dat komt mede door de afgelopen winter, toen het weer erg wisselvallig was. Daarom hebben we onze warmste collectie nóg warmer gemaakt, terwijl de dunnere collectie nóg dunner is gemaakt. Als je het erg snel koud hebt, kies dan voor de warmste collectie. Als je op een plek woont waar de temperatuur zelden erg ver onder het vriespunt komt, is de nieuwe Urban Stretch ideaal. Deze heeft geen supersterke isolatie, maar is zeer waterbestendig. Ook hebben we een nieuwe all-year-round-lijn in de Regular Sport-familie, die je kunt aanvullen met een liner, waardoor je zowel voor koud als slecht weer bent uitgerust. Ook dat idee werd afgelopen winter geboren, toen we besloten om een bestaand product te verbeteren zodat het geschikt is voor gebruik het hele jaar door."

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_5.JPG

Jullie hebben het vast druk gehad als je nagaat hoe krap de planning is tussen twee collecties?

Ulrika:

"Ja. Op dit moment ben ik volop bezig met de volgende zomercollectie en winter 2022. Van start tot eind duurt het normaal gesproken ongeveer 1,5 jaar. Dat is vanaf het prototype totdat het product op voorraad komt. Maar dankzij het feit dat Elin zo goed is in het snel maken van de tekeningen en dat de fabrieken onze stijlen 'in hun bloed' hebben en snel klaar zijn om te fabriceren, is het ons gelukt. Doordat we een kleine organisatie zijn, hoeven we niet overal extra veel tijd voor uit te trekken."

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_10.JPG

Als ik een duurzame garderobe wil, is Uhip dan iets voor mij?

Elin:

"Absoluut. Onze materiaalkeuzes zijn milieubewust en we zijn constant bezig om nóg beter te worden. We kijken naar de hele productieketen en werken er hard aan om de producten op een milieubewuste manier hier te krijgen. Bij Uhip gaat het voornamelijk over tijdloze kledingstukken, die gemaakt zijn om lang mee te gaan. Dat is een van onze sterkste milieuaspecten."

Ulrika:

"Absoluut. We zijn duidelijk over onze milieu-ambitie en beschrijven de huidige situatie van onze initiatieven voor elk afzonderlijk product. We gebruiken gerecycled polyester voor de hele collectie, en in november lanceren we een nieuwe collectie, Nordic Eco, met alleen gerecyclede materialen voor zowel de buitenstof, voering als isolatie. Deze zal echt superwarm en knus worden."