De voorspellende droom van een eigen manege De reis gaat over onverharde wegen door het landschap van Småland, Zweden, en plotseling ligt het daar. De kleine manage. De grootste droom van Jenny Johansson, die is uitgekomen en die wekelijks door bijna 90 studenten wordt bezocht die graag willen paardrijden.

In het begin was er alleen het woonhuis, een oude schuur en een busgarage in Myrtorpet, Uråsa, 30 km ten zuiden van Växjö in Zweden. Tegenwoordig zijn er manegestallen, een machinehal, paddock en mooie weilanden. En bijna drie jaar geleden nam Jenny Johnsson de stap.

"Ik ben in de zomer van 2017 na mijn zwangerschapsverlof begonnen met de manege. Ik droomde al lang van een eigen ponymanege en toen ik eerder op een manege had gewerkt, voelde ik dat ik het op mijn manier wilde doen", legt Jenny uit.

Dat is nu mogelijk.

Myrtorpet062.jpg

Mijn leven is geweldig

Als Myrtorpet een paardrijclub was geweest, zou Jenny de voorzitter, secretaris, penningmeester en hoofdtrainer zijn geweest. Ze krijgt veel hulp van haar man Anders, zeker nu haar zoontje Titus, drie maanden oud, veel van Jenny's tijd vraagt. Maar ze klaagt niet. Integendeel.

"Mijn leven is geweldig! Het is fantastisch om wakker te kunnen worden, naar buiten te kijken en je eigen stal te zien, de paarden te voeren en met ze te praten. Ik droomde zelf als kind van mijn eigen paard, en nu heb ik tien eigen lespony's en twee wedstrijdpaarden. Dat had ik nooit durven dromen", zegt Jenny.

Heb je wel genoeg tijd om aan jezelf te denken?

"Ik gun het mezelf om minstens een keer in de maand naar mijn eigen trainer op Åland te gaan. Dat is mijn eigen tijd, dan laad ik mijn batterijen weer op door te trainen. En ik vind het altijd fijn om 's ochtends vroeg of 's avonds laat buiten te zijn, en lekker bezig te zijn met mijn paard of te gaan rijden."

Myrtorpet014.jpg

Een volgepland dagelijks leven

Maar je hebt waarschijnlijk je handen vol van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat?

"Zeker. Elke dag is het druk, en sommigen verbazen zich erover dat ik soms nog om half twee 's nachts een mail verstuur. Dan verstuur ik facturen en beantwoord ik interesse-aanvragen, zo gaat het als je zelfstandig ondernemer bent. Het is fijn om alles zelf in de hand te hebben en tegelijkertijd moeilijk om vrij te hebben. Maar ik krijg hulp van veel meiden hier, die graag een steentje bijdragen. Anders is mijn klankbord, ik wil alleen maar gaan en hij trekt aan de rem. Soms is dat wat lastig, maar het is een goede combinatie", zegt Jenny met een glimlach.

Myrtorpet066.jpg

Van nul tot volledig bezet in twee jaar tijd

De kleine manage is snel in populariteit gegroeid. De groepen trainen maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag en regelmatig worden er extra activiteiten georganiseerd. Gedurende een week heeft Jenny bijna 90 sessies met leerlingen tussen de 2 en 14 jaar, en op dit moment is er geen ruimte voor meer. De groepen zijn volgeboekt, meer dan 30 kinderen staan op de wachtlijst en Jenny leeft haar droom.

 "Dit is het enige wat ik doe en het is fantastisch om dit elke dag te kunnen doen. Het idee is dat er hier een heel klein kind naartoe komt, begint met paardrijden en merkt hoe leuk het is om te trainen en leert om te gaan met dieren", legt Jenny uit. 

"Dan hoop ik dat er over een paar jaar interesse ontstaat om de volgende stap te zetten, en misschien wedstrijden te gaan rijden op een van mijn pony's. Het zou erg leuk zijn om een leerling te hebben die mee gaat doen aan de Zweedse kampioenschappen."

Myrtorpet067.jpg

Wat voor soort training krijgen de allerjongsten, de kinderen van nog maar een paar jaar oud?

"Zij zitten zonder stijgbeugels op de pony, trainen balans, en we spelen dat ze vliegtuigen, bomen of helikopters zijn, of op safari gaan met versierde paardrijcaps die haaien en krokodillen voorstellen. Ik ben constant op zoek naar nieuwe pedagogiek voor kleine kinderen en kijk hoe ze het elders doen en ook hoe kleuterscholen werken om kinderen te laten samenwerken en groeien. Het belangrijkste is dat de kinderen zich gezien voelen, te horen krijgen dat ze iets goeds hebben gedaan en voelen dat ik er voor ze ben."

Myrtorpet018.jpg

Aangezien Jenny zelf dressuurruiter is, bestaat de meeste training uit dressuur, ook al zijn er springelementen. Voor lange dagen, zeker tijdens een natte winter als dit jaar, is het belangrijk om jezelf te beschermen met de juiste kleding. De collecties van Uhip zijn geschikt voor elke dag in Jenny's manege.

"Ik hou van Uhips kleding, deze heeft goede functies en is perfect als laagjeskleding. Ik gebruik de handwarmers heel vaak; wanneer ik in lichte wind of regen rijd of wanneer ik train en les geef. Dan is het heel fijn om de handwarmers over de handschoenen naar beneden te trekken. Er zijn veel leerlingen die mij zowel in rok, jack als jas hebben gezien", zegt Jenny.

Myrtorpet063.jpg

Hoe combineer je de rok, jack en jas?

"Ik begin met een dunnere laag die nog steeds voldoende bescherming biedt wanneer ik een kledingstuk uit moet doen. Als ik op de grond sta, doe ik mijn jas aan en doe ik de capuchon op als het waait. Vorige week hadden we sneeuw, en gaf ik vier uur les. Toen droeg ik: Ice-jack, rok, naar beneden gevouwen handwarmers en Muckboots aan mijn voeten."

Stable Pants is je nieuwste kledingstuk van Uhip. Wat vind je ervan?

"Erg comfortabel! De broek is zeer elastisch en voelt als een rijbroek. Ik leef in principe 12 uur per dag in mijn rijbroek, en deze broek voelde zeer comfortabel, aangenaam en flexibel. Ik kan er misschien niet een hele dressuursessie in doen, maar de broek is perfect als ik deze alleen draag tijdens de lessen."

Myrtorpet011.jpg