De rijbaandierenarts: "Het is mijn taak om klaar te staan”

De rijbaandierenarts: "Het is mijn taak om klaar te staan”

Er is actie, een hoge inzet en dramatische oproer.

Maar midden in het hoge wedstrijdtempo op de galopbaan van Bro Park, is er een reeks aan officials en veiligheidspersoneel, die de taak hebben om de belangen van de paarden te behartigen.

Susanna Staaf is een van de rijbaandierenartsen die de dieren vertegenwoordigt tijdens de wedstrijden.

trench_midcoat_365_vest_apple_2.jpg

De meeste dagen op de rijbaan zijn goede dagen. Maar zelfs rustige wedstrijddagen kunnen ineens omslaan in het tegenovergestelde. Dan moeten er snelle beslissingen worden genomen. Dan komt de dierenarts al snel in het centrum van de gebeurtenissen terecht.

"Mijn taak is om te controleren of het wedstrijdterrein veilig is voor de paarden, maar ook om ervoor te zorgen dat de paarden in staat zijn om te starten. We bekijken ze tijdens het stappen en draf en controleren of ze in staat zijn om deel te nemen aan de wedstrijd. Galop is een risicovolle sport en er kan veel gebeuren. Een paard kan losraken en weglopen, paarden kunnen tegen elkaar aan rennen. Mijn taak is om paraat te staan als nooddierenarts", zegt Susanna Staaf. 

trench_midcoat_365_vest_apple_4.jpg

"In de drafsport is onlangs een leerling geschorst nadat hij tijdens de warming-up voor wedstrijden in Örebro op verschrikkelijke wijze een paard had geslagen." Als zoiets zou gebeuren in Bro Park, zou je dan besluiten om de bemanning te verbieden te starten?

"Ja en nee. Er zijn veel officials die dat soort dingen doen, en ik ben er een van. Het is zeer ongebruikelijk dat dit soort schandalen voorkomen. Ik heb nog nooit eerder iemand een paard zien slaan. De regels worden steeds aangescherpt en ik hoop dat we in de nabije toekomst het zwepen helemaal gaan verbieden.

365_vest_apple_merino_baselayer_black_3.jpg

De draf- en galopsport is bijna een van de enige die wedstrijden organiseert in tijden van corona." Hoe merk je het verschil?

"Sinds begin april worden alle wedstrijden zonder publiek gehouden. Er mogen überhaupt maar een beperkt aantal mensen de faciliteit betreden. Er zijn veranderde routines rond prijsuitreikingen en er is nog veel meer veranderd, maar ons werk met het behandelen van gewonde en zieke dieren en het preventief werken is niet significant veranderd. Het is meer de logistiek eromheen die verandert. Zoiets als geen handen geven voelt vreemd.

trench_midcoat_365_vest_green_1.jpg

Werken op een galopbaan is werken op een open plek, waar het vaak zowel weinig als hard waait. Warme, flexibele kleding is een must voor wie niet wil dat de dag verpest wordt door de kou." Susanna Staaf is een echte veteraan als het gaat om het dragen van kleding van Uhip.

"Ik ben er vanaf het begin bij betrokken en ik vind de kleding van Uhip erg fijn. Op de galopbaan staan is erg koud en als je eerst binnen in de warmte hebt gestaan en dan in de kou naar buiten komt, moet je goede kleding hebben. En dan is het extra mooi meegenomen als de kleding ook mooi uitziet. Ik heb zelfs een Uhip-jas die ik maar af en toe draag, als mijn nette jas", zegt Susanna Staaf.

365_vest_green_merino_baselayer_black_1.jpg

Welke voordelen zie je nog meer, naast dat de kleding je warm houdt?

"Het is praktische kleding, zeker voor een dierenarts. Er zijn vaak genoeg zakken, wat perfect is voor mij, want ik heb mijn spullen graag op verschillende plekken. Ook de duimgreep die de mouwen op hun plek houden vind ik erg fijn. Ik ben dol op de lange mouwen met handwarmers, die omlaag kunnen worden gevouwen. Ze zijn erg comfortabel."

Je favoriete Uhip-kledingstuk?

"Omdat ik veel bezig ben met paarden, ook in mijn vrije tijd, vind ik de rokken echt geweldig. Ze zijn geweldig, omdat je geen last meer hebt van koude benen." "We hebben het al ons hele leven koud, maar nu hoeft dat niet meer."

trench_midcoat_365_vest_apple_stablepants_black_5.jpg

Isabelle - Verantwoordelijk voor 100 paarden

365_jacket_navy_3.jpg

Ze zegt dat ze bijna opgroeide op de achterbank van de auto van haar vader, Hans. Dierenarts Hans Berhandsson liet zijn kleine meid meegaan en inzicht krijgen in iets dat zo spannend was dat ze meteen begon te dromen over haar toekomstige baan. Tegenwoordig werkt Isabelle Fredricson als dierenarts met een grote verantwoordelijkheid voor 100 paarden in de nationale faciliteit in Flyinge.

"Ik ben op medisch gebied zeer geïnteresseerd en ik hou van paarden. Om het beroep van dierenarts te kunnen combineren met mijn grote interesse is fantastisch. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik die kans heb gekregen. Werken als dierenarts is een prachtig beroep", vindt Isabelle Fredricson.

365_jacket_navy_stablepants_black_1.jpg

Dat grote delen van de samenleving aan beperkingen onderhevig zijn als gevolg van het coronavirus betekent zowel grote als kleine veranderingen in het leven van Isabelle Fredricson. Zowel zij als haar man Jens Fredricson, stalmeester bij Flyinge, combineren normaal gesproken de activiteiten bij Flyinge met zelf meedoen aan wedstrijden. Maar afgezien van het feit dat er een wedstrijdverbod is, is het alledaagse leven hetzelfde.

"Voor mij als dierenarts is het niet zo anders, omdat we nog steeds onze vakscholen runnen. Alle theorie vindt plaats op afstand, maar het praktische gedeelte verloopt zoals voorheen. Daar heb ik net zoveel te doen als gewoonlijk, zo niet meer. Het is mijn taak om alle paarden gezond te houden en aangezien noch ik, noch Jens nu de kans hebben om deel te nemen aan wedstrijden, kan ik nóg meer tijd besteden aan het profylactische gedeelte."

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_3.jpg

Wat vind je het meest lonende deel van de baan die je nu hebt?

"Dat ik de mogelijkheid heb om samen met een trainer, hoefsmid en stalmanager het management volledig aan te pakken en in een groot team te werken, dat geeft enorm veel voldoening. Blessurepreventie is mijn passie. Om mezelf te verbreden heb ik ook een internationale opleiding in chiropractie gevolgd, en heb ik mezelf ook opgeleid en bijzondere kennis opgedaan over de mondholte van het paard. Omdat ik zelf zoveel rijd, kan ik het trainings- en wedstrijdgedeelte met elkaar combineren, en krijg ik meer kennis over hoe ik het beste een paard kan trainen en berijden om het zo langer vol te kunnen houden."

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_1.jpg

Isabelle Fredricson is een van de ruiters van het team van Uhip. "Op lange werkdagen met zowel zelf rijden als preventief werken met de paarden bij Flyinge, is het belangrijk om kleding te hebben die comfortabel zit en uitgerust is met slimme functies. Dat heeft Uhip", vindt Isabella Fredricson.

"Uhips Stable Pants is een typische dierenartsbroek. De broek zit comfortabel en is gemaakt van een rekbaar materiaal waarin je kunt buigen, zonder dat er iets schuurt en je kunt zelfs een schaar in je zak bewaren als dat nodig is. Ook de bodywarmers vind ik fijn, en het combineren van de broek met de bodywarmer is perfect wanneer je je goed aan moet kleden."

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_2.jpg

De combinatie van jack en rok krijgt de hoogste beoordeling.

"Het geweldige aan de kleding van Uhip is dat je het nooit koud hoeft te hebben. Ik hou van de lange, warme jacks en ook de rok; die is mooi en speciaal ontwikkeld voor ruiters, maar kan ook voor andere situaties worden gebruikt. De rok voelt iets vrouwelijker om aan te trekken dan de gewone thermobroek, als ik dat zo mag zeggen." (lacht).

Isabelle waardeert ook de nieuwe trenchcollectie.

"Ik had best veel interesse in mode toen in jonger was, en ben dol op trenchcoats. Ik ben zelf lang en dan past zo'n lange trenchjas perfect."