Wol is één van onze mooiste natuurlijke materialen met eigenschappen die het uniek maken van andere textielsoorten. Wol heeft een uniek vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren; het verwarmt als het koud is en koelt als het warm is. Bovendien is wol een zelfreinigend materiaal, bacteriedodend en volledig natuurlijk.

Wol is een hernieuwbare grondstof, omdat schapen keer op keer kunnen worden geschoren - in feite meerdere keren per jaar. Bovendien is wol biologisch afbreekbaar en recyclebaar, zolang het niet gemengd wordt met synthetische vezels.

lavalan_sport.jpg

We zijn zorgvuldig met de oorsprong van de merinowol en willen er zeker van zijn dat de schapen die de wol produceren die in onze kleding wordt gebruikt, goed worden behandeld. Bij Uhip distantiëren we ons sterk van mulesing, een pijnlijke ingreep die bedoeld is om te voorkomen dat parasieten zich nestelen in de huid van merinoschapen. Deze methode wordt gebruikt in Australië. Onze kledingstukken van merinowol worden in Europa geproduceerd door bedrijven die wol kopen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië en Zuid-Afrika. Deze landen doen niet aan mulesing.

We garanderen dat onze kledingstukken bestaan uit 100% gecertificeerde mulesing-vrije merinowol.

lavalan_1_sheep_keeping_Switzerland.jpg

Vijf voordelen van wol

Wil je profiteren van de magie van de natuur? Kies voor wol. Hier benoemen we vijf dingen die ervoor zorgen dat wol onverslaanbaar is.

 

1. Wol is temperatuurregulerend

Warm of koud buiten? Dat maakt niets uit. Kies je voor een wollen trui, dan heb je ongeacht de temperatuur de juiste keuze gemaakt. De wolvezel kan een hoeveelheid vocht opnemen die overeenkomt met 30 procent van zijn drooggewicht en zorgt ervoor dat je je niet nat voelt als de temperatuur stijgt. Tegelijkertijd is het zacht voor de huid en houdt het je warm als het vriest.

2. Wol is zelfreinigend

Het wolvet, lanoline genaamd, helpt de wol zichzelf te reinigen. Lanoline is ook deels waterafstotend, wat ook betekent dat je een wollen trui minder vaak hoeft te wassen.

3. Wol is geurafstotend

Met wol in de trui hoef je je geen zorgen te maken over ongemakken zoals geurtjes. De zelfreinigende lanoline is bovendien bacteriedodend, laat de huid ademen en ruikt zelden naar zweet na gebruik.

4. Wol is natuurlijk

Schapen moeten geschoren worden, bij voorkeur meerdere keren per jaar. De wol van de schapen zorgt dat je je warm en comfortabel voelt als je in een wollen trui aan het wandelen bent of een andere activiteit doet. Wol is een natuurlijk materiaal en daarom 100 procent afbreekbaar. Wol kan niet worden hergebruikt. Wol is wol. Altijd natuurlijk.

5. Wol vat niet snel vlam

Mocht er een ongelukje gebeuren en de vlam van een kaars of dergelijke komt in contact met je wollen kleding, dan kun je je veilig voelen. In tegenstelling tot veel andere kledingmaterialen is wol van nature vlamvertragend en vat daardoor moeilijk vlam.

Het verzorgen en wassen van je wollen kledingstuk

Wol bevat keratine dat bacteriën afbreekt die onaangename geurtjes veroorzaken, en de waterafstotende eigenschappen van wol voorkomen dat bacteriën zich ontwikkelen. Als een wollen kledingstuk begint te stinken, is het voldoende om het kledingstuk een tijdje te laten luchten.

Wol moet voorzichtig worden gewassen - op een lage temperatuur en met een geschikt (mild) wasmiddel. Wanneer wol wordt gewassen met gewoon wasmiddel, wordt het natuurlijke wolvet lanoline afgebroken waardoor de wolvezel verzwakt en uitdroogt.

Als je je wollen kledingstuk met de hand wast, is het belangrijk om het kledingstuk niet te lang in water te laten liggen en nooit water uit een wollen kledingstuk te wringen, omdat dit de wolvezel beschadigt.

De wolvezel onthoudt zijn laatste natte toestand. Daarom is het goed om het wollen kledingstuk in vorm te brengen als het nat is; trek voorzichtig en rek het uit om het kledingstuk in natte staat in vorm te brengen.

organotex_wooldown_wash_merino_baselayer_1.jpg

Ethiek en het milieu

Om ervoor te zorgen dat je van binnenuit warm blijft, stellen wij bij Uhip hoge eisen aan kwaliteit, milieu en ethiek. 

Hernieuwbare grondstof

Wol is een hernieuwbare grondstof, omdat schapen keer op keer kunnen worden geschoren - in feite meerdere keren per jaar. Bovendien is wol biologisch afbreekbaar en recyclebaar, zolang het niet gemengd wordt met synthetische vezels.

Merinoschapen en mulesing

We zijn zorgvuldig met de oorsprong van de merinowol en willen er zeker van zijn dat de schapen die de wol produceren die in onze kleding wordt gebruikt, goed worden behandeld. Bij Uhip distantiëren we ons sterk van mulesing, een pijnlijke ingreep die bedoeld is om te voorkomen dat parasieten zich nestelen in de huid van merinoschapen. Deze methode wordt gebruikt in Australië. Onze kleding van merinowol wordt in Europa geproduceerd door bedrijven die wol kopen uit Zuid-Afrika, waar niet aan mulesing wordt gedaan.

We garanderen dat onze kledingstukken bestaan uit 100% gecertificeerde mulesing-vrije merinowol.